2016-12-07 11:03Pressmeddelanden

Invigning med Nasa-astronaut Jessica Meir

null

Den svensk-amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir besöker Göteborg och inviger vår nya permanenta utställning Hasselblad and the Moon.


För att fira 10 årsjubileet av Christer Fuglesangs första rymdfärd har Rymdstyrelsen bjudit in Jessica Meir till en föreläsning på Stadsbiblioteket i Göteborg. Hon kommer att berätta om sin träning på Nasa och om sin framtid som astronaut. Därefter följer invigning av utställningen på Hasselblad Center där även astronom Marie Rådbo medverkar. Marie Rådbo är hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola och var sommarpratare 2005.

PROGRAM 9 DECEMBER

Kl 12-13
Jessica Meir föreläser på Stadsbiblioteket
Språk: Engelska

Kl 13-14:30
Invigning på Hasselblad Center med bl a Jessica Meir och astronom Marie Rådbo

Förfriskningar

OM JESSICA MEIR

Jessica Meir har doktorerat i marinbiologi vid Scripps Institution of Oceanography. Mellan 2013-2015 utbildades hon till astronaut i NASA:s 21 Astronaut Group. Hittills har bara en svensk varit i rymden Jessica Meir kan bli den andra. Kanske blir hon första kvinnan på månen, eller första svensken på Mars.

OM HASSELBLAD AND THE MOON

Människans första steg på månen förevigades med en Hasselbladkamera och bilderna hör till de mest ikoniska i fotografins historia. Den här utställningen belyser kamerans utveckling, det avgörande samarbetet med NASA och personerna bakom både kameraföretaget och Hasselbladstiftelsen: Erna och Victor Hasselblad.

I samarbete med myndigheten Rymdstyrelsen och Stadsbiblioteket Göteborg.


Om Hasselbladstiftelsen

Hasselbladstiftelsen bildades 1979 efter Erna och Victor Hasselblads testamente. Paret Hasselblad grundade företaget Victor Hasselblad AB och 1969 uppmärksammades Hasselbladskameran över hela världen då den användes för att dokumentera den första månlandningen. Stiftelsens syfte är att främja forskning och vetenskaplig undervisning inom det naturvetenskapliga området samt inom fotografi. Målet uppnås genom utdelandet av naturvetenskapliga och fotografiska stipendier, inte minst Hasselbladpriset; fotografisk forskning och utställningarna på Hasselblad Center.

Kontaktperson

Jenny Blixt
Kommunikatör
Jenny Blixt