2018-03-08 14:00Pressmeddelanden

Oscar Muñoz Hasselbladpristagare 2018

null

OSCAR MUÑOZ 

HASSELBLADPRISTAGARE 2018

Hasselbladstiftelsen har nöjet att meddela att den colombianske konstnären Oscar Muñoz har utsetts till 2018 års mottagare av Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi med prissumman 1 000 000 kronor. 

Oscar Muñoz, Hasselbladpristagare 2018:
»Jag snubblar hela tiden över känslor av lika mycket tvivel som glädje när jag tänker på att mitt arbete kommer att föras samman med arbeten av alla de framstående konstnärer som tidigare har fått Hasselbladpriset. Jag känner mig ärad och inspirerad att fortsätta arbeta med intensitet och passion«. 

Prisutdelningen äger rum i Göteborg den 8 oktober 2018. Ett symposium anordnas den 9 oktober, därefter öppnar en utställning med Oscar Muñoz verk på Hasselblad Center och en ny bok om konstnären ges ut av Verlag der Buchhandlung Walther König.

Juryn som nominerat årets pristagare.

Stiftelsens motivering till valet av Oscar Muñoz som 2018 års Hasselbladspristagare lyder:

»Tidens gång, historiens vändningar och upplösningen av bilden utgör kärnan i Oscar Muñoz arbeten som ifrågasätter det fotografiska mediets tillförlitlighet. Hans skulpturala installationer förenar fotografins och den rörliga bildens ljuskänsliga egenskaper med element som vatten, kol, teckningar och projektioner. Med stor skarpsynthet skapar han experimentella arbeten som belyser bildens förgänglighet och dess förändring i tid och rum. Oscar Muñoz verk präglas av ett eteriskt uttryck och erbjuder en metafor för människans varande.«

Juryn som nominerat årets pristagare till Hasselbladstiftelsens styrelse har bestått av:

Mark Sealy, ordförande
Curator och chef för Autograph ABP, London
Marta Gili
Chef, Jeu de Paume, Paris
Paul Roth
Chef, Ryerson Image Centre, Toronto
Bisi Silva
Grundare och konstnärlig ledare, Centre for Contemporary Art, Lagos
Hripsimé Visser
Curator för fotografi, Stedelijk Museum, Amsterdam

Mark Sealy, ordförande i Hasselbladprisets jury 2018:
»I en tid av ökande global politisk osäkerhet och allt större mänsklig oro påminner Oscar Muñoz verk oss om hur bräckliga vi är. Genom hela Oscar Muñoz otroliga spännvidd av verk är det uppenbart att han är fast besluten att inte glömma de perioder i historien som så ofta blir kulturellt och politiskt raderade«.


Louise Wolthers och Dragana Vujanović Östlind, curatorer för pristagarens utställning på Hasselblad Center:
»Oscar Muñoz är en av de mest betydande samtida konstnärerna i Latinamerika. Hans verk kretsar kring tid och minne, ämnen som är centrala för fotografin. Han använder flyktiga material och engagerar betraktaren i installationer som utforskar existentiella och politiska frågor som ofta refererar till Colombias nyare historia. Vi ser fram emot en spännande utställning i anslutning till Hasselbladpriset«.

Oscar Muñoz biografi

Oscar Muñoz (född i Popayán, Colombia, 1951) studerade konst på Escuela de Bellas Artes i Cali, Colombia på 1970-talet. Som konststudent började han göra teckningar baserade på fotografiska bilder och även om hans studier inte specifikt innehöll fotografi eller audiovisuella medier har dessa medier och deras relationer till verklighet och betydelseskapande sedan blivit centrala för hans konstnärliga praktik.

Muñoz är känd för sin användning av förgängliga och okonventionella material i undersökningar av den fotografiska bilden och reflektioner över minnet och dödligheten. I installationen Cortinas de baño (1985–1986) är bilder överförda via screentryck till våta duschdraperier vilket förhindrar en perfekt fixering och skapar nästintill spöklika figurer. Vatten är ett konsekvent inslag i Muñoz arbete, bland annat i det karakteristiska arbetet Narcisos (1995), där ett självporträtt av kolstoft överförs till en vattenyta, som slutligen avdunstar. På samma sätt visar videon Re/trato (2004) när konstnären tecknar ett självporträtt med vatten på en het trottoar, men då vattnet kommer i kontakt med trottoaren försvinner porträttet. I andra porträttverk använder Muñoz kaffefärgade sockerbitar (Pixeles, 1999–2000) och cigarettbrännmärken (Intervalos (mientras respiro), 2004).

Under 1980- och 1990-talet drabbades Colombia hårt av kriget mellan stridande drogkarteller och den colombianska regeringen, och detta är en viktig kontext för Muñoz arbete. Hans installation Ambulatorio (1994) består av ett stort flygfoto av staden Cali utskrivet på en skiva säkerhetsglas. När besökarna går på glasgolvet och tittar på staden uppifrån splittras glaset. Verket inspirerades av ett bombdåd i Cali.

Muñoz behandlar livs- och dödscykler genom den fotografiska processens framträdande och försvinnande, t.ex. i verket Aliento (1995–2002), som består av en serie till synes tomma speglar. Men när betraktaren kommer nära och andas på dem dyker subtila porträtt från dödsrunor tillfälligt upp på ytan. I videon Sedimentaciones (2011) framträder och upplöses kontinuerligt ett arkiv av fotografiska porträtt. Andra relaterade verk, som Editor Solitario (2011) och El Coleccionista (2016), pekar också på historiens politiska minne och konstruktion.

2005 grundade Oscar Muñoz Lugar a dudas (rum för tvivel), ett kulturcentrum och residensprogram för konstnärer i Cali. Det har blivit en plats för unga konstnärer att mötas, arbeta och delta i den offentliga debatten om konst och politik.

Oscar Muñoz bor och arbetar i Cali, Colombia. Han har haft en mängd utställningar i hela Latinamerika sedan 1970-talet. En retrospektiv utställning av hans arbete visades på Jeu de Paume i Paris 2014. Hans första separatutställning
i Sverige visades på Bildmuseet i Umeå 2009. Oscar Muñoz verk ingår i privata och offentliga samlingar, däribland Museo de Arte Moderno de Bogotá, Bogotá, Los Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles, Museum of Modern Art (MoMA), New York, Tate Modern, London och Daros Latinamerica Collection, Zürich, Schweiz.

Läs mer om Hasselbladpriset


Om Hasselbladstiftelsen

Hasselbladstiftelsen bildades 1979 efter Erna och Victor Hasselblads testamente. Paret Hasselblad grundade företaget Victor Hasselblad AB och 1969 uppmärksammades Hasselbladskameran över hela världen då den användes för att dokumentera den första månlandningen. Stiftelsens syfte är att främja forskning och vetenskaplig undervisning inom det naturvetenskapliga området samt inom fotografi. Målet uppnås genom utdelandet av naturvetenskapliga och fotografiska stipendier, inte minst Hasselbladpriset; fotografisk forskning och utställningarna på Hasselblad Center.

Kontaktperson

Jenny Blixt
Kommunikatör
Jenny Blixt