2017-09-28 15:31Pressmeddelanden

​Rineke Dijkstra på Hasselblad Center

null

Rineke Dijkstra Hasselbladpriset 2017


Pressvisning

Välkommen på pressvisning måndag 9 oktober kl 10.00 i Hasselblad Center. Rineke Dijkstra finns på plats vid visningen och även Duncan Forbes som är ordförande i juryn som valde årets pristagare. 

På kvällen den 9 oktober tar Rineke Dijkstra emot Hasselbladpriset här i Göteborg och på onsdagen den 11 oktober öppnar utställningen Rineke Dijkstra Hasselblad Award 2017 i Hasselblad Center. 

Anmäl ditt deltagande på pressvisningen senast 5 oktober till: jb@hasselbladfoundation.se.

Om Rineke Dijkstra och utställningen på Hasselblad Center

Hasselbladpriset är ett erkännande av framstående fotografisk gärning och tilldelas konstnärer som har varit tongivande för det fotografiska mediets utveckling. Rineke Dijkstra är en av de mest betydande samtida konstnärerna som arbetar med fotografiska porträtt. Hennes verk belyser både individuella och kollektiva erfarenheter. De ofta storskaliga fotografierna kretsar kring formandet av identitet och hon fångar vanligtvis sina modeller i obevakade ögonblick. Speciellt utmärkande i hennes porträtt är ett sinne för detaljer, liksom en känslighet för subtila och avslöjande poser och gester. Dijkstras porträtt omfattar även video som tycks vara rörliga fotografier och som förstärker den flytande gränsen mellan stillbild och rörlig bild.

Kännetecknande för Dijkstras arbeten är skildringar av betydande förändringar i människors liv, såsom tonår, moderskap, migration och militärtjänstgöring. Urvalet av verk i den här utställningen fokuserar på övergångar som erfars av flickor och kvinnor. Pojkar och unga män är långt ifrån frånvarande i Dijkstras konstnärskap, men den kvinnliga gestalten är ett dominerande ämne i hennes fotografi och videoverk.

Hasselbladprisutställningen innehåller Rineke Dijkstras tidiga ikoniska strandporträtt av barn och tonåringar och den ännu pågående serien med den bosnisk-holländska kvinnan Almerisa, som konstnären påbörjade 1994. Andra exempel på nyanserade övergångar kan ses i porträtten av den nyblivna mamman Tia, soldaten Shany och skådespelerskan Georgie Henley. Två av Rineke Dijkstras videoverk visar en skolflicka, Ruth, som tecknar en Picassomålning, och den unga, ryska ballerinan Marianna som repeterar Dockfén för en provspelning på Vaganova Academy of Russian Ballet.

Curatorer: Louise Wolthers och Dragana Vujanović Östlind, Hasselbladstiftelsen

Hasselbladpriset

Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi har delats ut sedan 1980 och består av en miljon kronor och en guldmedalj. Rineke Dijkstra, född 1959 i Sittard, Nederländerna, är den 37:e vinnaren av Hasselbladpriset. Hon bor och arbetar i Amsterdam. Samtidigt med utställningen på Hasselblad Center visas en retrospektiv över Rineke Dijkstras verk på Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk, hösten 2017. De två utställningarna utgör den första större presentationen av konstnärens arbete i Skandinavien.

Ny bok

I samband med Hasselbladpriset ger Verlag der Buchhandlung Walther König ut boken Rineke Dijkstra: WO MEN, formgiven av Irma Boom i nära samarbete med konstnären. Den innehåller en nyskriven essä av Jennifer Blessing samt texter av Rudi Fuchs och Hans den Hartog Jager.


Om Hasselbladstiftelsen

Hasselbladstiftelsen bildades 1979 efter Erna och Victor Hasselblads testamente. Paret Hasselblad grundade företaget Victor Hasselblad AB och 1969 uppmärksammades Hasselbladskameran över hela världen då den användes för att dokumentera den första månlandningen. Stiftelsens syfte är att främja forskning och vetenskaplig undervisning inom det naturvetenskapliga området samt inom fotografi. Målet uppnås genom utdelandet av naturvetenskapliga och fotografiska stipendier, inte minst Hasselbladpriset; fotografisk forskning och utställningarna på Hasselblad Center.

Kontaktperson

Jenny Blixt
Kommunikatör
Jenny Blixt