2016-04-28 10:32Pressmeddelanden

Vårens fotostipendiater utsedda

null

VÅRENS FOTOSTIPENDIER FRÅN HASSELBLADSTIFTELSEN

Hasselbladstiftelsen har nöjet att meddela årets fotostipendier: 
Espen Gleditsch, David Arnar Runólfsson och Heikki Kaski.


VICTOR-STIPENDIET

Espen Gleditsch tog sin examen från Kunsthøgskolen i Oslo 2015 och får som årets Victor-stipendiat en 6-månaders ateljévistelse vid International Studio & Curatorial Program (ISCP) i Brooklyn, New York, med start i september 2016. 

Espen Gleditschs projekt White Lies är ett pågående arbete, som han kommer att utveckla ytterligare under sin stipendievistelse på ISCP i New York. White Lies behandlar vithet genom fotografins förmedlande roll i spridningen av konst och arkitektur och produktionen av konsthistorisk kunskap.

På ISCP erbjuds en egen ateljé, möjlighet för utställning, ett brett kontaktnät och en etablerad fotograf eller curator som mentor.

Jurymedlemmarna för Victor-stipendiet:
Tine Colstrup, intendent vid Louisiana; Dragana Vujanovic, chefsintendent på Hasselbladstiftelsen, Cecilia Sandblom, fotograf på Hasselbladstiftelsen och Louise Wolthers, forskningsansvarig på Hasselbladstiftelsen.


NATURFOTOSTIPENDIET

David Arnar Runólfsson får som 2016 års naturfotostipendiat 100 000 kr för att arbeta med ett projekt på Island. 

David Arnar Runólfsson ansökte med ett projekt som undersöker de allvarliga miljöeffekterna av jättedammen Kárahnjúkar på Island. Genom olika metoder för fotografisk dokumentation, arkivforskning och intervjuer med forskare och journalister kommer David Arnar Runólfsson att beskriva dammens oåterkalleliga påverkan på miljön och lokala ekosystem i en publikation

David Arnar Runólfsson avslutar för närvarande en MFA i fotografi vid Akademin Valand. 

Ändamålet med stipendiet är att, med Victor Hasselblads naturintresse i åtanke, uppmuntra utvecklingen av naturfotografi i Norden och att stödja fotografiska undersökningar av natur, landskap och miljö.

Jurymedlemmarna för naturfotostipendiet:
Katarina Gårdfeldt, föreståndare vid Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV, vid Chalmers och Göteborgs universitet; Tyrone Martinsson, universitetslektor vid Akademin Valand, Göteborgs universitet; Cecilia Sandblom, fotograf på Hasselbladstiftelsen, och Louise Wolthers, forskningsansvarig på Hasselbladstiftelsen.


GREZ-SUR-LOING-STIPENDIET

Heikki Kaski tilldelas Hasselbladstiftelsens stipendium till Grez-sur-Loing, bestående av 30 000 kr och en 2 månaders ateljévistelse på Hôtel Chevillon, söder om Paris. 

Under vistelsen kommer Heikki Kaski att vidareutveckla arbetet med en mycket lovande artist book, och fokusera på bildredigering, bildurval och textproduktion. Hans poetiska och mångfacetterade fotografier rör sig fritt mellan olika fotografiska genrer, tekniker och teman. På ett unikt sätt skapar han associativa berättelser om livet genom vardagliga observationer.

Heikki Kaski (f 1987, Espoo, Finland) är utbildad i fotografi vid Akademin Valand i Göteborg och Lahti University of Applied Sciences i Lahti, Finland. Han har haft en separatutställning på Finnish Museum of Photography i Helsingfors 2015. Samma år deltog han i utställningen FOAM Talents i Amsterdam och Paris. 

Jurymedlemmarna för Grez-sur-Loing-stipendiet:
Dragana Vujanovic, chefsintendent på Hasselbladstiftelsen, Cecilia Sandblom, fotograf på Hasselbladstiftelsen och Louise Wolthers, forskningsansvarig på Hasselbladstiftelsen.

Läs mer om stipendierna.

Bild: From the series Impact, Skaftafellsjökull, 2015 © David Arnar Runólfsson


Om Hasselbladstiftelsen

Hasselbladstiftelsen bildades 1979 efter Erna och Victor Hasselblads testamente. Paret Hasselblad grundade företaget Victor Hasselblad AB och 1969 uppmärksammades Hasselbladskameran över hela världen då den användes för att dokumentera den första månlandningen. Stiftelsens syfte är att främja forskning och vetenskaplig undervisning inom det naturvetenskapliga området samt inom fotografi. Målet uppnås genom utdelandet av naturvetenskapliga och fotografiska stipendier, inte minst Hasselbladpriset; fotografisk forskning och utställningarna på Hasselblad Center.

Kontaktperson

Jenny Blixt
Kommunikatör
Jenny Blixt