2015-08-31 12:08Pressmeddelanden

Zanele Muholi till Göteborg​

null

Zanele Muholi till Göteborg

Hasselbladstiftelsen är glada att presentera ett konstnärssamtal med den sydafrikanska fotografen, konstnären och aktivisten Zanele Muholi. Samtalet äger rum den 2 september på Stadsbiblioteket på Götaplatsen, och fortsätter den 3 september på Akademin Valand.

2 september, kl 17:30-18:15, Stadsbiblioteket

Zanele Muholi kommer att berätta om användningen av fotografi som ett politiskt och konstnärligt medium, HBTQI-samhället i Sydafrika och den nuvarande kampen för mänskliga rättigheter. Tillsammans med författaren, journalisten och aktivisten Lerato Dumse presenterar Muholi det mångåriga projektet Faces and Phases, i vilket de porträtterat svarta lesbiska- och transpersoner främst i Sydafrika. Moderator för samtalet kommer vara Louise Wolthers, forskare på Hasselbladstiftelsen.

Direkt efter samtalet hålls en mottagning för Zanele Muholis senaste bok, Faces and Phases, 2006-14 (Steidl), kl 18:30 i bokhandeln på Göteborgs konstmuseum.

3 september, kl 18-20, Akademin Valand

Zanele Muholi talar på Akademin Valand, med universitetslektor Mary Coble som moderator. Presentationen kommer att fokusera på queerkonst och aktivism. Zanele Muholi och Lerato Dumse kommer även att visa en film om Inkanyiso, ett queer- och konstaktivistiskt mediakollektiv.

Om Zanele Muholi

I mer än ett decennium har Zanele Muholi (f 1972) skapat en visuell dokumentation över HBTQI-samhället i sitt hemland. År 2006 började hon arbetet med Faces and Phases, en ambitiös serie porträtt föreställande LBT-personer, som har visats internationellt.

Zanele Muholi grundade den icke-vinstdrivande organisationen Inkanyiso som kretsar kring visuell aktivism. Verksamheten stödjer HBTQI-samhället inom konst och media med visionen Skapa. Utbilda. Sprida. Zanele Muholi var medregissör av dokumentärfilmen Difficult Love, som har visats internationellt, inklusive Sverige.

Zanele Muholis arbeten har fått internationellt erkännande och har visats i många utställningar. Hon har fått Carnegie International Fine Prize för nya konstnärer 2013. Hennes arbeten är representerade i samlingarna på bland annat Museum of Fine Arts, Boston; Museum of Modern Art, New York; San Francisco Museum of Modern Art; och Tate Modern, London. Muholi medverkade i Documenta (13), 2012 och i den 55:e Venedigbiennalen 2013. Brooklyn Museum i New York visar för närvarande en utställning med Muholis storskaliga verk med titeln Isibonelo/Evidence, fram till 1 november, 2015.

Bild: Zanele Muholi, Vredehoek, 2012 © Zanele Muholi


Om Hasselbladstiftelsen

Hasselbladstiftelsen bildades 1979 efter Erna och Victor Hasselblads testamente. Paret Hasselblad grundade företaget Victor Hasselblad AB och 1969 uppmärksammades Hasselbladskameran över hela världen då den användes för att dokumentera den första månlandningen. Stiftelsens syfte är att främja forskning och vetenskaplig undervisning inom det naturvetenskapliga området samt inom fotografi. Målet uppnås genom utdelandet av naturvetenskapliga och fotografiska stipendier, inte minst Hasselbladpriset; fotografisk forskning och utställningarna på Hasselblad Center.

Kontaktperson

Jenny Blixt
Kommunikatör
Jenny Blixt